SSL, Qt5 Cadaques

Tekrar merhaba sevgili yazılımperver dostlar. Bu sefer kısa bir duyuru ve paylaşım yapacağım (ama yeni yazı da pişmek üzere yakında sizler ile olacak).

SSL Desteği

Öncelikli olarak sene başında sizler ile paylaştığım siteye SSL kabiliyetini kazandırma konusunda, sıkı takipçilerimin de fark ettiği üzere, sona geldik ve artık sitem, SSL güvencesi altında. Chrome kullanıcıları artık bu site güvenli değil ibaresini görmeyecekler 🙂 Daha merak edenler, aşağıdaki site üzerinden mevcut SSL sertifikalarını görebilirler.

https://www.ssllabs.com/ssltest/analyze.html?d=www.yazilimperver.com&latest

Her ne kadar, GoDaddy ve benzeri alan sağlayıcı siteler sizlere bu yeteneği kolay bir şekilde sunsalar da, benim gibi, WordPress’i sıfırdan kuranlar için biraz elinizi kirletmeniz gerekiyor. Neyse ki, bu çok da zor değil, bir kaç kurulum ve ayardan sonra bu kabiliyeti sizler de kolay bir şekilde sağlayabilirsiniz. Ben bu amaçla LetsEncrypt ve CertBot’u kullandım. Normalde, LetsEncrypt tarafından sunulan sertifikalar, 90 gün geçerli ama bunu da hazırlayacağınız bazı betikler ile otomatik yeniletebiliyorsunuz. Bu konuda diyeceklerim şimdilik bu kadar, ileride zamanım olursa, bu konu ile ilgili de kısa bir yazı yazmayı planlıyorum.

Qt5 Cadaques

QT ile yazımda bahsettiğim üzere, QT bir süredir “declarative” olan QML desteği sunmakta. Ben de, QML’e daha fazla uzak kalamayarak bazı projelerim için kullandım. Açıkçası ilk izlenimlerim gerçekten çok olumlu. Çok hızlı ve kolay bir şekilde, görsel bir uygulama geliştirebiliyorsunuz. İnşallah BÇOM serisindeki bir yazımı da buna ayıracağım. Daha da güzeli ama benim henüz denemediğim, çoklu platform desteği, bunu da en kısa sürede deneyip sizler ile bahsettiğim yazıda paylaşacağım. O zamana kadar sizleri, her ne kadar QT 5 ağırlık dense de aslında QML’e daha çok değinen, aşağıdaki çevrim içi kitap ile baş başa bırakıyorum. Kendinize iyi bakın, bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle.

https://qmlbook.github.io/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.