İpucu – Faydalı Linux Komutları – 1: Paket Yönetimi, Servisler, İşlemler

İpucu – Temel Bash Terminal Komutları ile başladığımız Linux serüvenine devam ediyoruz. Bundan sonra, bu tarz yazılar ile linuxe ilişkin ipuçlarını ve bazı komutları paylaşıyor olacağım. Açıkçası, her ne kadar çeşitli vesileler ile linux kullansam da, linux üzerinde yazılım geliştirmeyeli baya oldu. Bu yazılar ile hem kendime hatırlatıcı hem de benim gibi linux kullanmayı planlanan arkadaşlar için de yol gösterici paylaşımlar yapmayı planlıyorum. Bu tarz yazıları çok uzun tutmayı da planlamıyorum, bu sebeple, konuyu daha fazla uzatmadan başlayalım.

Diyelim, Linux’e SSH ile her bağlandığınızda bash shell’inin açılması için ne yapabiliriz diye düşünüyorsanız, aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz. Bu özellikle, WSL ya da uzak Linux bilgisayarlarına bağlanarak kullanacak geliştiricilere yardımcı olacaktır.

Paket Yönetimi

Bildiğiniz üzere Linux’e ilişkin paket yönetimi oldukça sık başvurduğumuz işlerden biri. Şimdi, bu hususa ilişkin komutlara bakıyor olacağız.

Güncelleme yapabileceğim paketleri görmek için:

Bunları güncellemek için:

Bir paketi bulabilmek için:

Bu pakete ilişkin detaylar için:

Sadece ilgili paketi kurmak için:

İlgili paketi kaldırmak için:

Sistemde kurulu paketleri görmek için:

Bu arada dikkatli kullanıcılar bazı yerlerde “apt” bazı yerlerde “apt-get” kullanıldığını görmüş olabilirler. Bunların farkı ne diye benim gibi sormuş olabilirsiniz, aşağıdaki sayfada oldukça doyurucu açıklamalar mevcut ama uzun lafın kısası, “apt” son kullanıcılar için daha çok tercih edilen hali. Diğer farklar için aşağıdaki adrese başvurabilirsiniz:

https://askubuntu.com/questions/445384/what-is-the-difference-between-apt-and-apt-get

Servisler

Şimdi de servislere ilişkin bir takım komutlara bakalım.

Çalışan bütün servisleri görmek için (burada önünde – olanlar çalışmayanlar, + olanlar çalışanlar, ? durum bildirmeyenler/terbiyesizler

Bu servislerden çalışmayanları çalıştırmak için:

Bu servislerden çalışanları durdurmak için:

İlgili servisin durumunu öğrenmek için:

İşlemler

Biraz da çalışan proseslere (process) bakalım. Her Linux sisteminde ilk çalışan prosesin ID’si 1 numarasını alır ve diğer bütün prosesleri bu proses başlatır.

Çalışan prosesleri görmek için “ps -ef” komutunu çağırabilirsiniz:

Bir uygulama geliştirdiniz ve bir çok proses ve thread içeriyor bunları daha güzel bir şekilde görmek istemez misiniz?

Burada () içerisinde yazanlar prosesler, {} içerisinde yazanlar ise thread no’ları temsil eder. Daha güzel bir örnek için aşağıdaki çıktıya bakabilirsiniz:

Çalışan bütün servisleri görebilmek için ise “systemctl” komutunu kullanabilirsiniz:

Çalışan herhangi bir servise ilişkin durumu görebilmek için ise “systemctl status Servisİsmi” komutunu kullanabilirsiniz:

Herhangi bir servisi başlatmak/durdurmak ve tekrar başlatmak için ise aşağıdaki komutları kullanabilirsiniz:

Bu servislerin açılışta otomatik başlatılması için de aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz:

Son olarak sıkıntılı bir prosesi durdurmak için ne yapabiliriz ona bakalım:

Bu komut ile güvenli bir şekilde ilgili prosesi güvenli bir şekilde kapatır. Velev ki, her türlü ilgili prosesi kapatmak isterseniz:

Son iki komut aslında ilgili proseslere sinyal göndermektedir. Bunlardan ilki SIGTERM, ikincisi ise SIGKILL sinyali göndermektedir.

Bir ipucu yazısını daha tamamlamış oluyoruz sevgili yazılımperver dostlarım. Bir sonraki ipucunda ya da yazımda görüşmek üzere kendinize iyi bakın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.